NINA ROSA prichádza s novým albumom. Nevšedná vynaliezavosť, zvukové experimenty a hudobná rozmanitosť.

13.11.2019
NINA ROSA prichádza s novým albumom. Nevšedná vynaliezavosť, zvukové experimenty a hudobná rozmanitosť.

Nevšedná vynaliezavosť, zvukové experimenty a hudobná rozmanitosť. Tak by sme mohli charakterizovať najnovšiu tvorbu slovensko-českej formácie NINA ROSA. Ich debutový album Discover vyšiel počas októbra pod hlavičkou ich vlastného vydavateľstva NINA ROSA Records. Výsledkom je eklektický hudobný počin, ktorý predstavuje pestrú mozaiku  hudobných štýlov - od gipsy jazzu cez šansón až po reggae a elektroniku. Netradičný stret žánrov sa prejavil vo výnimočnom zvuku tohto multi-inštrumentálneho tria a objavil sa dokonca v rubrike Radio_FM Album týždňa ako čerstvá novinka. Svoj nový album pokrstia už 30. 11. 2019 v Novej Cvernovke v Bratislave.

 

Album plný skrytých drobností

Album Discover prešiel dlhou cestou, kým prerazil na povrch hudobného sveta. Samotný album síce vznikal 9 mesiacov, ale tvorba jeho skladieb prebiehala niekoľko rokov. Nahrávalo sa vo februári a v marci v pražskom štúdiu Faust, kde bola speváčke veľkou oporou sestra Vierka, ktorá hudobníkom robila hudobnú režisérku a spoluhráči Michal Mihok s Antonínom Dlapom. Zaujímavosťou je, že Michal pri nahrávaní využil okrem akordeónu aj analógové syntetizátory. Antonín zase exceloval ako multiinštrumentalista, nahral všetky gitary, basy, banjo a v jednej pesničke aj bicie. V pesničkách ‘Jelly of Night’ a ‘Water’ si na bicie zahosťoval aj skvelý Oliver Lipenský.

Okrem tradičnej angličtiny sa na albume objaví aj mnoho iných jazykov - ako portugalčina, španielčina a poľština. Sú tu nielen reálne jazyky, ale aj vymyslené a taktiež mnoho skrytých drobností v podobe zvukových experimentov. Ako uvádza Nina: ”V skladbe ‘Water’ hrám napríklad na zips a v ¨Never Looking Back’ Michal fúka do vody slamkou bublinky. V skladbe ‘Žuvenal’ hrá moja sestra Vierka na termosku.”


               Mixovanie albumu prebiehalo cez leto u Dereka Saxenmeyera v štúdiu, o následný mastering sa postaral Nick Watson z londýnskeho štúdia Fluid. Nina hodnotí všetky spolupráce na albume pozitívne: ”Musím povedať, že na všetkých spolupracovníkov sme mali obrovské šťastie. Som rada, že sa na tom mohli podieľať a som veľmi spokojná s výsledným zvukom.”

 

Inšpirácia vychádza z cestovateľských zážitkov

Ako prezrádza speváčka, pesničky na albume vznikali na rôznych miestach. Cestovanie jej ponúka inšpiráciu a nadhľad: Nahrávanie albumu prebehlo počas 5 intenzívnych dní vo februári a v marci v Prahe. Následný mix trval niekoľko mesiacov, veľa som cestovala kvôli koncertom, nebolo ľahké zladiť harmonogram. Nakoniec sa našťastie podarilo.” 

 

Jedinečný odkaz na minulosť

Klip ku skladbe ‘Never Looking Back’ si vyslúžil mnoho zaujímavých interpretácií, čo hudobná formácia NINA ROSA ocenila a chcela zároveň docieliť. Skladba však nesie posolstvo spojené s prežívaním minulosti a procesom jej preklenutia: “Pre mňa je táto skladba o vyrovnávaní sa s minulosťou. V pesničke sa spieva Never looking back a akoby vyzýva k tomu, aby sme sa neobzerali za udalosťami, ktoré sa stali, hlavne ak sú desivé alebo bolestivé. Tento impulz je myslím prirodzený. V klipe sa však všetko odohráva obrátene a naopak sa k  pôvodnému stavu vecí vracia. Je o uvedomení si, že na to, aby sme sa mohli  posunúť ďalej, je potreba sa k minulosti vrátiť, aj keď to môže byť veľmi nepríjemné.“ Na klipe spolupracovala so svojou dobrou kamarátkou, fotografkou Annou Veneziou a text do klipu vytvorila animátorka Viktorie Štěpánová.

 

Pozrite si klip ku skladbe Never Looking Back

https://www.youtube.com/watch?v=MXWB9kiti1E

“Tajomná a tmavá džungľa, v ktorej to vrie rozmanitým životom.”

Tak znelo zadanie pre dizajn ich nového albumu, ktorý im navrhla lotyšská ilustrátorka Ieva Ozola. “Rozmanitosť je niečo, čo je pre mňa dôležité a v mojej tvorbe aj citeľné. Neprestáva ma fascinovať, aké najrôznejšie formy môže život na tejto planéte mať.” Nina sa s Ievou spoznala prostredníctvom ilustrácie, ktorou kapelu zachytila náhodne na farmárskych trhoch a stali sa z nich kamarátky. K vydaniu albumu pripravila dokonca špeciálnu edíciu tetovačiek, vytvorených z jej dizajnu.

 

Pozrite si dizajn bookletu k albumu Discover

http://bit.ly/pdf_booklet

 

Speváckej kariére predchádzalo štúdium informatiky

Speváčka Nina sa pred nakopnutím svojej hudobnej kariéry venovala programovaniu, odmietla dokonca lukratívnu ponuku spoločnosti Google, aby mohla naplno rozvinúť svoj potenciál a vášeň v hudbe. “Najviac ma baví tá živosť, že môžeme práve v tom momente niečo zdieľať s ľuďmi, ktorí sú na pódiu i v hľadisku. Páči sa mi, aká je hudba univerzálna a ako ľudí spája. Najradšej mám moment, keď je spoločná atmosféra taká príjemná, že nie je až tak dôležité, kto je vystupujúci a kto publikum, ale že je proste dobrá atmosféra. Oproti programovaniu si veľmi užívam aj to, že nemusím sedieť a že vidím efekt svojej práce hneď. “

Najbližšie plány kapely NINA ROSA sa nesú v podobe budúcoročného turné po celom Slovensku, dokonca aj v menších mestách, aby sa priblížili svojim fanúšikom v čo najširšej miere.

Autor textu: Miroslava Vnuková, House of Ukulele

Ďalšie správy